Nowy Rok

Czego potrzebujemy teraz najbardziej? SIŁY! Po tych całych świętach, przygotowaniach, libacjach sylwestrowych, spotkaniach z rodziną i przejmowaniu się przyrzeczeniami na kolejny rok możemy czuć się lekko wyczerpani. To moja ulubiona zupa, gdy chcę ugotować coś „na dwa dni i mieć święty spokój”, gdy chłód i mróz mi w oczy zawieją i zapragnę czegoś rozgrzewającego a także, gdy chciałabym ugotować zupę, ale taką sycącą, żeby nie trzeba było potem jeść drugiego dania. Jednym słowem – dużo treści. Zupa jest w pełni modyfikowalna. Jesteś wege? Odpuść kurczaka. Nie lubisz brokuła? Zamień go np. na brukselkę.

zupa warzywna z kurczakiem


ZUPA MOCNO WARZYWNA Z KURCZAKIEM

Potrzebne produkty:

3/4 szklanki fasoli Jaś (namoczyć na noc w zimnej wodzie dzień wcześniej)
1 marchewka
1 pietruszka
pół niewielkiego brokuła
1 mała cukinia
kawałek pora – biała część (możesz zamienić na cebulę)
1 ząbek czosnku
½ szklanki pure z pomidorów (albo łyżka koncentratu)
3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (może to być również przedwczorajszy rosół)
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
spora szczypta suszonego oregano
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

oraz

2 piersi z kurczaka


Na początku musimy zamarynować pierś z kurczaka, którą następnie upieczemy. Nie ma sensu odpalać piekarnika na połówkę, więc piekę od razu dwie duże piersi, a to co zostanie zużywam potem do kanapek z pieczonym kurczakiem lub np. do sałatki.

pierś z kurczaka pieczona

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:

3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku (zetrzeć na tarce)
suszone oregano – szczypta
pieprz mielony – szczypta

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:

  • Piersi oczyszczamy z włókien, robimy równe porcje (jeśli są bardzo duże, można je przekroić na połówki).

marynowanie piersi z kurczaka

  • W naczyniu żaroodpornym mieszamy składniki marynaty, taplamy w niej piersi z kurczaka, naczynie okrywamy folią aluminiową (chyba że mamy naczynie z przykrywką) i wkładamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane piersi pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia (15 minut) zdejmujemy folię, podlewamy sosem, który wyworzył się podczas pieczenia i zwiększamy temperaturę do 220 stopni. Kurczak jest gotowy, gdy jest porządnie rumiany i smakowicie podpieczony. Gdy odrobinę ostygnie, kroimy go w niewielkie kawałki, które układamy na porcji zupy.

PRZYGOTOWANIE ZUPY

  • Z fasoli odlewamy wodę, w której się moczyła przez noc, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy, aż fasola będzie prawie miękka.

namaczanie fasoli

  • W międzyczasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki: marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, cukinię kroimy na pół, a potem w plasterki, brokuła dzielimy na różyczki. Nigdy nie wyrzucam łodygi z brokuła, która moim zdaniem jest smaczna, kroję ją w plasterki i traktuję jak resztę warzyw.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, pora kroimy w cienkie plasterki i smażymy do zarumienienia, dorzucamy marchew, pietruszkę, cukinię i zmiażdżony czosnek oraz łyżkę masła. Smażymy przez chwilę na większym ogniu, mieszając energicznie.

kuchnia

  • Do warzyw na patelni dosypujemy mieloną paprykę i smażymy wszystko przez minutę mieszając dokładnie przez cały czas.
  • Z garnka, w którym gotuje się fasola odlewamy kubek wody i polewamy nią warzywa na patelni. Mieszamy dokładnie i wlewamy wszystko z powrotem do garnka.
  • Dodajemy brokuły i dolewamy bulion (tyle, żeby warzywa były przykryte, a zupa nie była za gęsta).
  • Gotujemy zupę aż warzywa będą miękkie, dodając pod koniec gotowania pure z pomidorów (albo łyżkę koncentratu).
  • Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z kawałkami upieczonego kurczaka.

zupa warzywna

zupa rozgrzewająca


Porady

  • Pierś z kurczaka można sobie upiec dzień wcześniej.
  • Najlepsza zupa to taka odgrzewana na drugi dzień.
  • Bulion warzywny możemy przygotować wcześniej i zamrozić w porcjach.

zupa warzywna z kurczakiem