Tymianek pospolity Thymus vulgaris

zwany również macierzanką

Jako Part Thyme przyznaję, iż to wstyd nad wstydy, że jeszcze nie było posta o tymianku, który to użycza swego szlachetnego imienia nazwie tego bloga. Nadrabiam więc dziś po stokroć, niniejszym wznawiając kontynuację cyklu „zioła, które warto mieć w ogródku”.

tymianek uprawa

Resztę postów z tej serii znajdziesz w kategorii zielnik – do tej pory publikowałam informacje o bazylii, oregano, kolendrze, i estragonie, a dziś poznasz

5 powodów, dla których warto mieć tymianek w ogródku:

1. Aromatyczna kuchnia – tymiankiem przyprawiamy dania z drobiu, wołowiny, dziczyzny i ryb, dodajemy go również do masła ziołowego, domowego chleba i pieczonych ziemniaków. To zioło niezastąpione w kuchni francuskiej, znajdziesz je w ratatouille, pieczeniach, pasztetach, a nawet naleśnikach 🙂 Słynny francuski pęczek ziół bouquet garni to połączenie tymianku z natką pietruszki, rozmarynem i liściem laurowym. Do przyprawiania potraw wykorzystujemy zarówno świeże gałązki (gdy idziesz do ogródka, zabierz nożyczki, bo „ciężko się rwie”) jak i ususzone ziele. Jak suszyć zioła z ogródka przeczytasz w tym wpisie o suszeniu ziół.
2. Mieszanka przyprawowa zaatar – gdy kiedyś przypadkiem wpadnie ci w ręce przyprawa o tajemniczej nazwie sumak, weź garść tymianku i zrób zaatar.


przepis na zaatar:
  • 5 łyżek suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • spora szczypta soli

Sezam i kumin upraż na suchej patelni (nie spal!) aż zaczną uwalniać aromat, wystudź. W moździerzu utrzyj uprażone ziarna z resztą składników. Przesyp do słoiczka. Stosuj wedle wyobraźni.


3. Roślina dekoracyjna – Nawet jeśli nie masz zamiaru jej konsumować, postaw doniczkę z tymiankiem na parapecie lub tarasie. Tymianek jest raczej niską rośliną o drobnych, mocno zielonych listkach, silnie rozkrzewiającą się. Kwitnie przez całe lato, tworząc na wierzchołkach różowofioletowe kwiaty. Ma bardzo intensywny zapach.

tymianek

4. Gdy boli gardło. Pradawni Egipcjanie używali tego zioła do kadzideł i mumifikacji zwłok ze względu na jego właściwości grzybo- i bakteriobójcze. My na szczęście nie musimy tego robić, ale z tego samego powodu możemy przepłukać sobie bolące gardło płukanką z tymianku.


napar z tymianku: 2 łyżki suszonego ziela tymianku zalać 0,5 l wrzącej wody, przykryć naczynie talerzykiem i pozostawić na 5-10 minut. Odcedzić i posłodzić miodem. Stosować jako płukankę, gdy dokucza nam kaszel.                                                                                           


5. Tymianek jest rośliną wieloletnią, więc nie trzeba co roku wysiewać jej od nowa. Roślinę możesz wyhodować z nasion lub kupić sadzonkę. Uprawiając go z nasion, musisz się uzbroić w cierpliwość, bo dosyć długo startuje – nawet ok. 2 tygodni. Tymianek jest odporny na mróz i powinien spokojnie przezimować w ogrodzie. Zbiory możesz przeprowadzać kilkukrotnie w ciągu jednego sezonu, ścinając świeże gałązki. Zerwany tymianek dość długo utrzymuje świeżość, można go przechowywać w lodówce nawet ponad tydzień. Nadmiar plonów zasusz i używaj zimą.

tymianek


z Wikipedii: Słowo tymianek pochodzi od greckiego thymon, co oznacza „odważny”. Podobno jest lekiem na nieśmiałość 😉


Używasz tymianku w swojej kuchni? Lubisz? Daj znaka w komentarzach 🙂 A jeśli się wstydzisz, zjedz trochę tymianku na odwagę 😉

  • Tymianek jest genialny jako tonik do twarzy – zalewasz go hydrolatem albo micelarnym tonikiem i zostawiasz na 3 dni, a potem na buzie!

    • Super:) To kolejny powód, żeby mieć doniczkę tymianku pod ręką.

  • Właśnie gardło mi od wczoraj uprzykrza życie. Tymianek na pewno u mnie zawita w tym roku, w ogrodzie i w domu 🙂

    • Nie zaszkodzi popłukać naparem z tymianku 😉 Miejmy nadzieję, że szybko przyjdzie.

  • Monika

    Tymianek uwielbiam, moje dzieci również – w postaci herbatki. 🙂

    • Herbaty tymiankowej jeszcze nie piłam, za to sypię go do wszelkich możliwych potraw, mam spory zapas ususzonego tymianku z letnich zbiorów 🙂