oregano –  origanum vulgare

  1. Oregano jest ziołem wieloletnim, bez problemu zimuje w gruncie, jest również dość łatwe w uprawie.
  2. Zioła prowansalskie – oregano to jeden ze składników ziół prowansalskich. W tej popularnej mieszance znajdują się również: bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, szałwia, mięta pieprzowa i cząber.
  3. Pizza! – nie wyobrażam sobie pizzy bez oregano.
  4. Podobno dobrze robi na kiszkę 😉 – w ziołolecznictwie stosowane jest przy niestrawnościach, stosuje się je również jako środek antyseptyczny, a kiedyś nawet do ochrony przed złymi mocami 😀
  5. Kuchnia grecka. W czasach buntowniczej młodości, gdy na trasie mojej włóczęgi zawędrowałam na Kretę, zdarzyło mi się zarabiać na chleb na stanowisku asystenta kucharza w lokalnej restauracji. Moja asysta polegała głównie na szorowaniu przypalonych patelni, podjadaniu obłędnie smacznego greckiego jogurtu prosto z baniaka, awanturowaniu się głośniej niż Grecy, porcjowaniu macek kałamarnic oraz przerabianiu 5 worków kartofli dziennie na talarki o grubości 5 mm. Tego lata turyści posilający się w naszej tawernie jedli na kolację bardzo krzywo pokrojone ziemniaki. Jorgos – szef kuchni, trzymał przy stole roboczym wielki baniak oliwy i 2 wiadra – w jednym była sól z pieprzem, w drugim oregano – to były przyprawy, których używał na co dzień do większości potraw. Sałatka grecka bez porządnej szczypty suszonego oregano nie ma prawa bytu. Składniki, z których Jorgos przygotowywał sałatkę to: feta, pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki, pieprz, sól, suszone oregano, oliwa. Prościzna, bez zbędnych przekombinowań.

oregano kwiaty

oregano