Ma korzeń biały, lipki z wielą włosienkowemi, roczny. Kwiaty na końcach gałązków pospolicie pięknej błękitności, czasem białe lub czerwonawe.

Jan Krzysztof Kluk, znany polski przyrodnik wielce by się zbulwersował, gdyby zobaczył ile razy edytor podkreślił mi błędy w jego opisie 😀 A o czym pisał tak pięknie w Dykcyonarzu roślinnym?

Ogórecznik Lekarski – Borago officinalis L.

ogórecznik tablica botaniczna

Dziś pod lupę wzięłam roślinę bardzo wdzięczną w uprawie, niezwykle dekoracyjną a przy okazji pożyteczną. W tym roku po raz pierwszy znalazła miejsce w moim ogródku i od razu zdobyła moje serce. Na pewno będzie stałym gościem na grządce w Letniej Bazie Part Thyme. Czemu? Dowiesz się z poniższej ogóreczniko-reklamy:

5 powodów, dla których warto posiać ogórecznik w ogródku:

1. Masz ogródek? Szanuj pszczoły i… daj im jeść. Nie od dziś wiadomo, że ogórecznik i pszczoły lubią się, wszak to roślina miododajna. Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru.

jak uprawiać ogórecznik
2. Dekoracja ogrodu – piękny błękitny łan góruje nad fioletowymi sałatami w moim ogrodzie. To ogórecznik – jak już wspominałam, w tym roku w ogródku po raz pierwszy, ale nie ostatni, gdyż niezmiernie cieszy mnie obecność tego zioła, uwielbiam patrzeć na zgraję pszczół i trzmieli grasujących na jego wierzchołkach w świetle popołudniowego słońca. Najpiękniejszą częścią rośliny są niebieskie kwiaty, których dodatkową zaletą jest fakt, że są jadalne 😀 A jaka jest filozofia Part Thyme?

Najpiękniejsze kwiaty to jadalne kwiaty!

ogórecznik
3. Ogórecznik stosowany jest również w ziołolecznictwie. Surowcem lekarskim jest suszone ziele. Podobno działa na odwagę, na czystą krew, na gardło i zapalenie górnych dróg oddechowych.


Z Wikipedii: 

W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.


Na bolące gardło popija się napar: 10 g suszonego ziela na 2 szklanki wody – pić 2-3 razy dziennie. W sprzedaży można znaleźć również olej z nasion ogórecznika, bogaty w magnez. W Historiach Ziołowych wyczytałam, że niegdyś ogórecznik stosowano na melancholię i frasunek (swoją drogą, jakich pięknych nazw na choroby kiedyś używano – nie to co jakaś dziadowska depresja w obecnych czasach), a w połączeniu z miodunką plamistą ogórecznik czynił krew dobrą. Tyle o tajemnych eliksirach najstarszych górali śródziemnomorskich, przejdźmy do garów…
4. Kuchnia – jadalne są liście i kwiaty pachnące świeżym ogórkiem. I najzwyklejsza mizeria staje się wykwintnym daniem z kolorowym akcentem kwiatowym. Do konsumpcji zbieramy młode i jasnozielone liście ogórecznika lekarskiego, a świeże kwiaty, które nie rozwinęły się jeszcze do końca można zrywać przez całe lato. Najlepiej robić to rankiem.

  • liście można przyrządzać jak szpinak – na ciepło
  • kwiaty wykorzystujemy jako dodatek do deserów i koktajli a nawet drinków
  • do sałatek dorzucamy zarówno liście jak i kwiaty

ogórecznik kwiaty

5. Łatwość uprawy – ogórecznik uprawia się z nasion. Można je kupić np. tu: sklep – nasiona ogórecznika. To roślina jednoroczna, samorozsiewająca się – z tego powodu stać się może również uciążliwym chwastem. Ogórecznik kwitnie od maja do pierwszych przymrozków.  U mnie ze względu na towarzystwo pszczół, które go lubią, rośnie w pobliżu pomidorów. Jeśli zbierasz ogórecznik podczas kwitnienia do celów kulinarnych i do suszenia, nie wyrywaj roślin z korzeniami, tylko ścinaj, by mogły odrosnąć i cieszyć oko ponownie jeszcze późnym latem.

ogórecznik w ogródku