estragonartemisia dracunculus

  1. Ogórki kiszone – świeży estragon dodaje się do kiszenia ogórków – pomaga utrzymać jędrność warzyw.
  2. Ocet estragonowy – dzięki dodatkowi estragonu ocet staje się bardziej korzenny i łagodny. Pędy estragonu razem z liśćmi zalewamy octem i pozostawiamy na kilka dni, aby ocet nabrał charakterystycznego aromatu. Odcedzamy i używamy do przyprawiania sałatek, przechowując w ciemnej szafce.
  3. Suszony estragon – to moja ulubiona przyprawa do ryb, kurczaka i dziczyzny oraz potraw z jajek (patrz przepis na pastę z makreli). Suszenie – ściąć ok. 30 cm łodygi i suszyć związane w pęczki (w przewiewnym półcieniu).
  4. Przyprawa w diecie bezsolnej – ze względu na dość mocny aromat i wyrazisty smak, suszony estragon jest również dobry dla osób, które z rożnych względów powinny ograniczyć spożycie soli.
  5. Estragon to zioło wieloletnie, łatwe w uprawie, nie potrzebuje specjalnych warunków. Przed zimą należy ściąć łodygi przy ziemi, na wiosnę odrosną.

estragon

estragon suszenie