bazylia – Ocimum Basilicum

  1. Pomidory + bazylia na talerzu latem – czy może być coś piękniejszego? 🙂  Ale nie tylko. Bazylia to aromatyczna przyprawa pasująca do dań kuchni włoskiej, do sałatek warzywnych, sosów pomidorowych; suszona wchodzi w skład ziół prowansalskich, razem z oregano stanowi piękny duet, bez którego nie wyobrażam sobie pizzy. Dobrze współgra z szałwią i rozmarynem jako przyprawa do ryb.
  2. Świetne zioło do uprawy doniczkowej, tarasowej, ładnie prezentuje się na kuchennym parapecie.
  3. Pesto – robicie sami w domu? Warto spróbować – własnoręcznie ukręcone jest pyszne. Wrzucamy do moździerza/blendera świeże liście bazylii (3 garście), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki płatków migdałów lub pestek dyni* wcześniej uprażonych na suchej patelni i zmielonych, dolewamy trochę oliwy cały czas ucierając składniki, aż powstanie gęsty sos. Na sam koniec mieszamy pesto z utartym parmezanem (2 łyżki), przyprawiamy solą i pieprzem. Używamy jako sos do makaronu lub po prostu smarujemy kanapki.
  4. Bazylia to materiał odnawialny – odcinasz listki, a nowe odrastają.
  5. Ugryzł Cię komar? Posmaruj swędzące miejsce liściem bazylii, bo to właśnie zioło pomaga na ukąszenia owadów.

* Podana wersja pesto jest wersją ekonomiczną, w oryginalnym pesto używa się orzeszków piniowych, nie pestek dyni.

Jeśli przegapiłam jakieś zalety bazylii, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

bazylia w ogrodzie