Dobry fast food nie jest zły

Dwie ulice dalej otworzyli jakiś czas temu zapiekankarnię. Milion rodzajów do wyboru – z szynką, z papryką, oliwkami i fetą, z pleśniowym serem i salami, po włosku, po grecku, po brazylijsku… Czasem gdy wracamy ze spaceru, idziemy na takiego zapieksa i wiecie co? Pomimo tego ogromnego wyboru zawsze zamawiam tą jedyną właściwą – z pieczarkami i serem – to klasyczne połączenie jest po prostu najsmaczniejsze. Takie danie można też szybko przygotować w domu, gdy nie mamy czasu na wymyślne obiady, a w brzuchu burczy, gdy wróciliśmy głodni jak wilcy z zakupów, a w domu nie czekają kelnerzy z nakrytym stołem lub… gdy wymyśliliśmy sobie remont i ogrom bajzlu jest niewspółmierny do efektów tego remontu, a jeść na robocie coś trzeba. Oto klasyk – pieczarki z zapieczonym serem na bagietce. Szybkie w przyrządzeniu, bez zbędnego nadmiaru składników, smaczne, z całą masą glutenu, tłuszczu i czego tam jeszcze 😉 Miłośnicy bardzo zdrowego żywienia – zamknijcie oczy, a reszta niech leci po ser do sklepu.

jak zrobić zapiekanki

Przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem

  • 1 bagietka
  • pieczarki – 500 g
  • ser żółty w kawałku – 200-300 g
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonych ziół np. oregano lub tymianku
  • olej do smażenia
  • masło do posmarowania bagietki
  • keczup do podania

Manual:

  1. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki – najpierw przekrój pieczarkę na pół, potem połóż ją na desce uciętym do dołu i krój tak szybko jak Geena Davis w filmie „Długi pocałunek na dobranoc” 😉 Jak ktoś nie wie o co chodzi –  tu jest link do omawianej sceny. Chefs do that 🙂
  2. Cebulę pokrój w pióra (patrz instrukcja punkt wyżej).
  3. Czosnek przyciśnij krawędzią noża, aż go zmiażdżysz i pokrój drobniutko.
  4. Bagietkę przekrój równo w połowie i podziel na 4 porcje, posmaruj masłem.
  5. Przygotuj ser – zetrzyj go na tarce (grube oczka).
  6. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż chwilę i dorzuć pieczarki. Smaż wszystko na dość dużym ogniu, często mieszając. Pod koniec smażenia dorzuć czosnek, zamieszaj, dodaj sos sojowy i paprykę, smaż aż woda odparuje i pieczarki będą złociste w kolorze.
  7. Farsz pieczarkowy wyłóż po równo na posmarowane masłem kawałki bagietki, na to połóż ser, całość posyp po wierzchu ziołami (ja używam oregano) i wędzoną papryką.
  8. Piecz w piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

jak usmazyc pieczarki

zapiekanki z serem i pieczarkami

jak zrobić zapiekanki