Gdy masz ogród i latem/jesienią pojawia się tzw. zbytek łaski w postaci nadprogramowych kilogramów owoców i warzyw, gdy już przerobiłaś wszystkie przepisy na sosy, czatneje i smarowidła, gdy sąsiedzi zostali już sowicie obdarowani warzywami z ogródka, a w zamrażalniku zalegają kolejne kilogramy porzeczek i truskawek, w głowie kołacze się pytanie:

Jak żyć?

I co zrobić z nadwyżką plonów?

wyciskarka czy sokowirówka

Zróbmy sobie sok! – podpowiedział mi wewnętrzny głos. Pomysł wydał się całkiem niegłupi i tak zaczęłam poszukiwania odpowiedniego dla mnie sprzętu, a wnioskami z poszukiwań postanowiłam się podzielić, być może komuś ułatwi to rozwiązanie wewnętrznego sporu i odpowie sobie na pytanie:

Wyciskarka czy sokowirówka?

Trochę poczytałam, popytałam, przewertowałam cały internet i doszłam do następujących konkluzji:

wyciskarka czy sokowirówka

Na początku trochę historii pradawnej…

O sokowirówce

Kiedyś to były sokowirówki… Pamiętam z dzieciństwa takie ogromne, niebieskie koromysło, do którego wrzucało się jabłka, a dołem leciał pyszny sok z pianą po sam nos. Wszyscy takie mieli. Sokowirówka przerobiła swą mocą wszystko, co się tylko udało do niej wrzucić, jedynym problemem był dla mnie jako dzieciaka fakt, że „wkłada się soczyste jabłko a wylatuje brunatna maź i gdzie się podział kolor?”

Trochę powspominaliśmy a teraz o samej sokowirówce. Z kolorem do tej pory nic się nie poprawiło, jak się dowiedziałam w dorosłym życiu, jabłka na trasie góra-dół poddane zostały tajemniczemu procesowi utlenienia, dzięki czemu jasny kolor znikał bezpowrotnie 🙁 Dlatego postanowiliśmy rozważyć opcję nr 2

No dobra, ściemniam, wcale nie dlatego 😉 Bardziej przez to, że potrzebowałam urządzenia bardziej uniwersalnego, czegoś co udźwignie moją rozbujałą wyobraźnię, która wybiega dalece poza sok z marchewki i jabłek. Z powyższych porównań i rozkmin wyszło mi, że bardziej moim potrzebom sprosta wyciskarka, którą to następnie zakupiliśmy po taniości na jednej z marketowych promocji.

jabłka na sok

Wyciskarka wolnoobrotowa (slow juicer)

Jak sama nazwa wskazuje, wyciskarka nie jest super szybkim urządzeniem i to w zasadzie jest jej głównym grzechem. Przemiele wszystko co do niej wrzucisz na bardziej lub mniej zwięzłą papkę, a konsystencja powstałego soku zależy od towaru, jakim ją dokarmiasz. Tak jednym zdaniem można opisać to sprytne urządzenie.

owoce na sok z wyciskarki

Jakie owoce i warzywa nadają się na sok z wyciskarki?

  • Nie przypadkiem piszę ten post teraz w środku zimy a nie w trakcie sezonu letniego. Otóż właśnie mamy na rynku wysyp tanich jak barszcz cytrusów, które z wyciskarką czy sokowirówką bardzo się lubią. Właściwie to o zgrozo, jabłka mamy w tym roku droższe niż pomarańcze! Skoro jednak są, to nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się świeżym sokiem z pomarańczy, grejpfrutów, ananasów, kiwi czy mangosów. Cytrusy lubię łączyć z jabłkami (uwaga na mączyste odmiany – tych lepiej unikać) a jabłka i marchewki to klasyka ponadczasowa.

Nie wszystkie odmiany jabłek nadają się na sok, unikaj mączystych odmian takich jak Rubin czy Kortland a wybieraj te soczyste np: Golden Delicious, Jonagold, Jonaprince, Ligol, Szampion. 


  • Wyciskarka powinna poradzić sobie z większością twardych warzyw tj. buraki, marchew, pietruszka czy seler, co najbardziej mnie skusiło, gdy wyobraziłam sobie wszystkie te warzywne soki, jakie będę produkować jesienią…

soki z wyciskarki

  • Co ciekawe, wyciskarka wolonoobrotwa przepuści też przez swoje trybiki warzywa liściaste takie jak kapusta czy jarmuż oraz zioła, więc zielony prozdrowotny napój z jarmużu, natki pietruszki, ogórka i jabłka czy koktajl z rukoli jest do zrobienia.
  • Owoce miękkie takie jak: gruszki, maliny, porzeczki, pomidory, truskawki… Kombinowaliśmy latem z wariacjami owocowymi, wrzucając do wyciskarki ogródkowe zasoby. Czego nie przyjmie sokowirówka, przyjmie wyciskarka, ale trzeba pamiętać o tym, że im mniej soczysty, miękki owoc tym bardziej gęsty sok, który czasem trudno już nazwać sokiem, a raczej musem, co też nie jest złym pomysłem, bo owocowe musy są fajne do deserów, z miękkich owoców możemy też zrobić np. owocowy sorbet
  • Teoretycznie wyciskarki mielą takie rzeczy jak imbir, rabarbar czy seler naciowy ale ja raczej unikam produktów „włóknistych” czy takich z niską zawartością soku, bo mogą zapchać urządzenie. Podobno te z wyższej półki mają dodatkową funkcję, która pozwoli wycisnąć nawet banana, ale dokarmianie niskobudżetowych wyciskarek bananami nie jest dobrym pomysłem. Nie próbujcie tego sami w domu 😉

sok wyciskarka


⇒ Moje pewniaki i ulubione substraty, które ładnie się wyciskają, to ananasy, pomarańcze (ananas+pomarańcza=WNM), grejpfruty, jabłka, marchew, pietruszka, liście szpinaku, truskawki i kiwi – oczywiście nie wszystko razem 😉

⇒ Popróbuj różnych konfiguracji w systemie: owoc słodki i soczysty + mniej słodki produkt

⇒ W takim soku łatwo zakamuflujesz witaminę, niekoniecznie dobrą na surowo 😉 np. jarmuż czy gorzkawą rukolę, dopełniając smak słodkim owocem np. jabłkami czy pomarańczą. 


sok wyciskarka