To, że ogórki z fenkułem to dobra kompania, wiadomo nie od dziś. W ubiegłym roku, gdy nasadziłam tych fenkułów jak głupia, postanowiłam połączyć obydwa składniki w jednym słoiku. To było lato, kiedy do wszystkiego dodawałam garść jalapeno, które pięknie rosły w ogrodzie, stąd nie zabrakło ich również w tym przepisie.

przepis na ogórki

Ogórki z fenkułem na zimę – przepis

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych
1 fenkuł (koper włoski)
5 papryczek jalapeno
5 ząbków czosnku
+ 1 łyżka soli kamiennej

zalewa:

1/4 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego
1/2 szklanki cukru

Przyprawy:

ziarna kolendry, czarny pieprz, ziele angielskie, liść chrzanu, łodygi kopru włoskiego ew. zwykły koper

Manual:

1. Ogórki, czosnek i jalapeno pokroić w plastry, przełożyć do miski, zasypać solą i odstawić na kilka godzin.
2. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
3. Składniki zalewy zagotować, zalać nią odciśnięte ogórki, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać.
4. Odstawić na godzinę – dwie, aż zalewa całkowicie pokryje ogórkowy mix (pod wpływem czasu i temperatury ogórki stracą na objętości).
5. Ogórki razem z zalewą nakładać ciasno do słoiczków, pilnując, żeby zalewa zakrywała ogórki.
6. Pasteryzować 5-10 minut od momentu wrzenia.

przetwory z ogórków

Excuse my Weck, ale u nas panuje recykling, odnowa biologiczna i słoiki z zeszłego sezonu 😉

przetwory z ogórków

Więcej przepisów  na przetwory z ogórków znajdziecie tutaj: sezon ogórkowy