Ogórki chili

To pierwszy w życiu przepis na przetwory, na jaki się porwałam. Ogórki w słoiku przyniósł kiedyś na imprezę kolega, po nitce do kłębka dotarłam do przepisu, który zapisała mi na kartce autorka owych ogórków – kolegi mama.

SKŁADNIKI:

ok. 2 kg ogórków (robiłam i z gruntowych i z takich podłużnych typu szklarniowego)

3 główki czosnku

2 świeże papryczki chili

ZALEWA:

1 ½ szklanki octu

1 szklanka oleju

½ kg cukru

2 łyżeczki soli

PROCEDURA:

⇒ Ogórki pokroić na małe kawałki (takie do chrupnięcia na raz), posolić i odstawić na 2 godziny.

⇒ Następnie odsączyć je (na durszlaku) i przełożyć do większej miski.

⇒ Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę lub zmiażdżyć, dodać do ogórków.

⇒ Paprykę chili pokroić, dodać do ogórków.

⇒ Składniki zalewy wymieszać, zagotować i gorącą zalać ogórki, odstawić na min. 2 godziny.

⇒ Po tym czasie (zalewa powinna przykrywać ogórki), załadować ogórki razem z zalewą do słoików.

⇒ Pasteryzować 10 minut.


Ogórki z kurkumą

SKŁADNIKI:

2 kg ogórków gruntowych

koper – łodygi kopru razem z kwiatostanem

przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, czarny pieprz ziarnisty, czerwony pieprz ziarnisty

czosnek

ZALEWA:

1 szklanka octu

1 ½ szklanki cukru

4 szklanki wody

2 łyżki soli

1 czubata łyżeczka kurkumy

PROCEDURA:

⇒ Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż w słupki.

⇒ Tak przygotowanymi ogórkami napełnić słoiczki (wkładając ogórki pionowo).

⇒ Do każdego słoiczka dodać koper, przyprawy (po kilka ziaren pieprzu i ziela, pół łyżeczki gorczycy i 2 ząbki czosnku na słoik)

⇒ Gorącą zalewą zalać słoiki.

⇒ Pasteryzować 10 minut


Ogórki po cygańsku

Ten przepis odkryłam w ubiegłym sezonie, szukając po sieci czegoś nowego, czegoś, co podbije smak ogórków, ale jednocześnie go nie zabije. Zrobiłam, zachwyciłam się, zrobiłam jeszcze raz i zapisałam. Za przepis należą się oklaski autorce bloga serwetkowo.blox.pl – bo stąd właśnie pochodzi. Odrobinę zmieniłam pod siebie (zredukowałam ocet i zamieniłam spirytusowy na winny, zwiększyłam też ilość czosnku, a zmniejszyłam ilość cukru w zalewie).

SKŁADNIKI:

5 kg ogórków gruntowych

2 czubate łyżki soli

4 cebule

8 ząbków czosnku

5 łodyg kopru razem z kwiatostanem

1 liść chrzanu

10 liści winorośli lub wiśni

6 kulek ziela angielskiego

2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

ZALEWA:

1 ½ szklanki octu winnego

¾ szklanki wody

2 ½ szklanki cukru

PROCEDURA:

⇒ Ogórki umyć i pokroić w plastry grubości ok. 3 mm

⇒ Pokrojone ogórki włożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i zostawić na noc.

⇒ Rano odlać sok, który puściły ogórki.

⇒ Zrobić zalewę: zagotować wodę z cukrem i octem.

⇒ Do ogórków dodać koper, liście, przyprawy, pokrojony czosnek, i cebulę pokrojoną w piórka.

⇒ Ogórki zalać gorącą zalewą, wymieszać delikatnie i zostawić na 10 godzin.

⇒ Po tym czasie ogórki wraz zalewą przełożyć do słoików.

⇒ Pasteryzować 10 – 15 minut.


Ogórki konserwowe

Klasyk, ale chociaż podchodziłam do nich milion razy, zawsze było coś nie tak. W końcu rok temu udało mi się uzyskać konserwowe, które naprawdę mi smakowały, więc tym razem sobie zapiszę, żeby nie zgubić. Z tych proporcji wychodzi 6 słoików litrowych.

SKŁADNIKI:

ok. 2 kg małych ogórków gruntowych

większy korzeń chrzanu

koper – łodygi razem z kwiatostanem (po jednym na słoik)

3 łyżki gorczycy

1 główka czosnku

opcjonalnie: marchewka pokrojona w plasterki

ZALEWA:

1 ½ szklanki octu

8 szklanek wody

większe ¾ szklanki cukru

2,5 łyżki soli

6 liści laurowych

12 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka pieprzu ziarnistego

PROCEDURA:

⇒ Ogórki umyć i napełnić nimi słoiki.

⇒ Do każdego słoika dodać: koper, kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę gorczycy, 2 ząbki czosnku i kilka plasterków marchewki.

⇒ Składniki zalewy zagotować i wystudzić.

⇒ Wystudzoną zalewą zalać ogórki.

⇒ Pasteryzować max. 5 minut od czasu, kiedy woda w garze, w którym pasteryzujemy zacznie wrzeć.

 


Masz jakieś swoje ulubione przepisy na przetwory z ogórków? Podziel się w komentarzach! A tak przy okazji – najświeższe zdjęcia z ogrodu i okolicy  znajdziesz na Instagramie, jeśli chcesz być na bieżąco dodaj mój profil do obserwowanych @partthyme