Zwykle najprostsze rzeczy są najlepsze. Przepis powstał z resztek odmętów lodówki, w których oprócz światła leżała jedna cukinia, pół cebuli i kawałek sera. Utknąwszy na 2 dni w mieście nie chciało mi się schodzić na dół do sklepu po cokolwiek, więc poczyniłam do jedzenia mało skomplikowane lecz bardzo smaczne danie, które później wiele razy powtórzyłam, nawet gdy lodówkę miałam lepiej zaopatrzoną (już była w niej cała cebula zamiast połowy).

makaron z cukinią – przepis

Składniki:

makaron – najlepiej „krótki” np. penne

1 średnia cukinia

1 mała cebula

oliwa

wędzona papryka – szczypta

kurkuma – szczypta

kawałek twardego żółtego sera – do posypania

pieprz, sól

koperek świeży – dużo


Procedura:

⇒ Makaron ugotować al dente

⇒ Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Posolić i zostawić na pół godziny.

⇒ Po tym czasie cukinię odcisnąć porządnie z soku.

⇒ Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć

⇒ Do podsmażonej cebuli dorzucić odciśniętą cukinię, smażyć wszystko przez ok. 5 minut

⇒ Pod koniec smażenia dorzucić przyprawy: kurkumę i paprykę wędzoną – zamieszać porządnie, smażyć jeszcze przez chwilę

⇒ Dorzucić ugotowany makaron, wymieszać, dopieprzyć, dodać posiekany koperek

⇒ Wyłożyć na talerze, posypać startym serem żółtym.

Voilà!