Moje dyniowate w ogrodzie nabierają mocy, wypuszczają nowe liście i będą za chwilę kwitnąć, a to znak że zaraz zacznie się sezon na cukinię.

Cukinię uwielbiam, ale gdy już się zacznie, owocuje jak głupia. Dwa lata temu, kiedy siałam dookoła radośnie i bez opamiętania, skończyło się wciskaniem siatek z cukinią na siłę sąsiadom i znajomym. W ubiegłym roku ucząc się na błędach, skrzętnie wydzieliłam nasionka, wysiewając tylko „dosłownie po dwa, trzy krzaczki zielonej i żółtej” i co? Myślicie że było lepiej? Wcale nie 🙂 Te cholerne krzaczki obrodziły znowu w kilogramy cukinii, którą na przemian jadłam i przerabiałam szukając w necie inspiracji, przepisów i pomysłów jak tą wściekle rosnącą materię przerobić. Zapakowawszy w słoiki na zimę kolejną porcję sałatki z cukinią, cebulą i papryką, szukałam czegoś całkiem innego, czegoś bardziej uniwersalnego, czegoś takiego…. co mają Amerykanie w hot dogach 🙂

Przetestowałam wiele wersji, w tym tą oryginalną na bazie ogórków (która tak na marginesie też jest przyjemnie jadalna) jednak najlepsza moim zdaniem – to ta z cukinii. Relish jest w smaku nieco słodkawy, trochę kwaskowy, rewelacyjnie pasuje do białego sera, podbija elegancko smak twarogu lub fety na kanapce, można podać go do dań mięsnych lub z grilla. Przy tym ma piękny słoneczny kolor (pod warunkiem, że użyjemy żółtej cukinii). Przepis można modyfikować dodając/odejmując ilość cukru, lub zaostrzyć przez dodanie papryczki jalapeño lub większej ilości czarnego pieprzu.

cukinia przetwory


Relish cukiniowy – przepis

6 szklanek cukinii startej na dużych oczkach (mniej więcej 1,5 kilo całych cukinii)

1,5 szklanki cebuli startej na dużych oczkach (3 duże cebule)

3 łyżki soli morskiej

3 zielone papryki

3 papryczki jalapeño (opcjonalnie)

2 szklanki brązowego cukru

1 ¼ szklanki octu jabłkowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu

0,5 łyżeczki zmielonej gorczycy

Procedura
  1. Startą cukinię i cebulę posolić, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień warzywa porządnie odcisnąć i odstawić na bok.
  3. Paprykę zieloną i jalapeño pokroić w drobną kostkę.
  4. W dużym garnku z grubym dnem podgrzać ocet z cukrem i przyprawami, dodać paprykę, a na końcu cukinię, zagotować.
  5. Zmniejszyć płomień i smażyć przez ok. godzinę mieszając od czasu do czasu.
  6. Nałożyć do słoików i pasteryzować przez 30 min.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 słoiczków po koncentracie pomidorowym (takich 200 gramowych).

relish z cukinii