Winter is coming

Gdy koteł przyłazi nocą spać do mnie „w nogi” do przyczepy, gdy poranną kawę na tarasie pije się już w dresie, a na blogu przynajmniej raz w tygodniu pojawia się przepis na przetwory to znak, że zima nadchodzi i czas gromadzić zapasy. Dziś będzie o takim zapasie zimowym, który nie dość że smaczny to jeszcze każdą grypę uleczy i zabije wirusa pod warunkiem, że nie poskąpimy w przepisie chili 😉 Słoiczek z taką zawartością idealnie wpasuje się w jesienno – zimowe kanapki z serem, w kanapki bez sera lub jako aromatyczny sos do mięsnych dań z grilla wiosną i latem.

przetwory z chili

Chutney pomidorowy z chili – przepis

SKŁADNIKI:

  • pomidory – 3 kg
  • ok. 500 g ostrej papryki*
  • 2 cebule czerwone
  • 2 główki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 200 ml octu winnego
  • 2 łyżki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • kmin rzymski cały – 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarenkach – 1 łyżeczka

*W zależności od odmiany – papryka musi się równoważyć smakowo z pomidorami, nie może całkiem zabić ich smaku – jeśli damy np. pół kilo bardzo ostrej papryki cayenne albo habañero, nasz chutney może wyjść za ostry (akurat tutaj lepiej nie sugerować się przysłowiem „Co nas nie zabije to nas wzmocni”) Do przygotowania tego przepisu użyłam papryczek jalapeño i średnio ostrych chili.

PROCEDURA:

  1. Pomidory polać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki (mniejsze pomidory na pół, większe w ćwiartki), wrzucić do garnka z grubym dnem (takim co się łatwo nie przypala) i pozwolić im się gotować na średnim ogniu.
  2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczki pokroić.
  3. Tak przygotowane warzywa oraz ocet, cukier i sól dorzucić do garnka z pomidorami.
  4. Teraz potrzeba sporo cierpliwości, bo nad garem musisz trochę postać, uważając żeby sos się nie przypalił, mieszając co jakiś czas aż uzyskasz pożądaną konsystencję (sos ma być bardzo gęsty).
  5. Pod sam koniec gotowania bierzemy kolendrę i kmin, prażymy ziarenka na suchej patelni aż zacznie dymić, następnie mielimy w moździerzu i dorzucamy wraz z wędzoną papryką i szczyptą pieprzu do chutneya.
  6. Gotowy sos nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

Volia!