A jak agrowieści

Witajcie w jesiennej wersji Letniej Bazy Part Thyme! Za nami październik – miesiąc kolorowych drzew, deszczowych poranków, nocnych przymrozków, porządków w ogrodzie i zapełniania spiżarni.

kolory jesieni

B jak Bonzo

Bonzo przybiera na masie w zawrotnym tempie, odkładając kolejne rulony tkanki tłuszczowej niczym niedźwiedź szykujący się na zimę.

jesień na wsi

kot wiejski

C jak dąb czerwony

Ładnie wygląda na tle żółtych klonów, ciężko oderwać wzrok od tych jesiennych kolorów. Dęby są jeszcze malutkie, ale nawet kilka gałązek robi piękny kontrast.

dąb czerwonolistny

dąb jesień

dąb czerwonolistny

D jak deszcz

Aura październikowa w tym roku za bardzo nas nie rozpieszczała. Za oknem głównie deszcz, słonecznych dni jak na lekarstwo, a złota polska jesień pewnie gdzieś była, ale na pewno nie we wschodniej części Polski. Pada nawet teraz – w momencie gdy piszę te słowa. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się wykraść październikowi kilka bezdeszczowych chwil i zrobić parę „złotojesiennych” zdjęć.

jesien na wsi

H jak habanero

A raczej d jak diabelskie przyprawy na specjalne okazje. Ostatnie zebrane z pola sztuki habanero chocolate pokroiłam i ususzyłam metodą chałupniczą (trochę piekarnik, trochę parapet). W końcu też zdecydowałam się na degustację tej papryki. Ta odmiana habanero wydziela specyficzny przydymiony, duszący aromat, mocno wyczuwalny. Poza tym jest ostra BARDZO więc lepiej zachować ostre bhp w trakcie prac z tą papryką i nie podchodzić do niej bez gumowych rękawic oraz gogli narciarskich. Podczas obróbki tej papryki czułam się jakbym produkowała broń biologiczną masowego rażenia. Powietrze w kuchni było gęste, naprawdę.

habaneri przyprawa

J jak jarmuż

Roślina, która nic sobie nie robi z niedogodności atmosferycznych, wręcz przeciwnie – najlepszy jarmuż to jarmuż po przymrozkach – traci wtedy specyficzną goryczkę. Dobrze mieć jakąś  zieleninę na polu w okresie zimowym, ubogim w świeże warzywa. W tym roku mam dwie wersje kolorystyczne  – zielony i fioletowy. Liście lądują zimą w zupach, gulaszach, zimowych sałatkach i kanapkach. Planuję ukisić trochę liści jarmużu w całości z zamiarem późniejszego wykorzystania ich do gołąbków.

jarmuż

jarmuż

K jak kiszonki

kiszona kapusta

Kapustę kiszoną robię po raz drugi systemem old school – duże kamionkowe gary, tłuczek do kapusty i kamienie jako balast. W sierpniu ukisiłam też kapustę włoską przekładaną warstwami marchewki w formie sałatki. W planach mam również ukiszenie kapusty czerwonej, jarmużu i buraków – na zakwas. Plany moje w międzyczasie uległy sporej modyfikacji i wybiegły daleko poza granice wyobraźni, gdy w ręce wpadła mi książka Kiszonki i fermentacje. Zamierzam trochę poeksperymentować w temacie kiszonek.

M jak młody las

Równo 5 lat mija, odkąd zasadziliśmy setkę młodziutkich drzewek, wyglądających wtedy bardziej jak suche kikuty a nie prawdziwe drzewa. W tym roku jest już czym nacieszyć oko 🙂 Las rośnie z roku na rok, a jesienią mieni się kolorami.

mlody las

klon

młody las

kolory jesieni

kolory jesieni

kolory jesieni

liście jesień

drzewa jesień

O jak okolica

jesień kolory

konopnica lublin

jesien liście

konopnica lublin

P jak październikowe bukiety

Nie znam się na kwiatkach. Wolę uprawiać rośliny jadalne, jednak w przyszłym roku muszę pomyśleć o wygospodarowaniu większego miejsca na kwiaty.

jesienne kwiaty

jesienne kwiaty

chryzantema

S jak stara szklarnia

szklarnia na wsi

Październik to przede wszystkim likwidacje większości upraw przed zimą. Ostatnie sztuki pomidorów rosnących w starej szklarni zostały usunięte, nawet nieśmiertelny melon w końcu został wyrwany (nadal miał zielone liście i wytwarzał zawiązki owoców, wariat :)) Stara szklarnia pozostanie „w uśpieniu” na okres zimy, wczesną wiosną znowu przyniosę tu skrzynki i zacznie się produkcja rozsad 🙂

T jak topinambur

Nie do końca przekonana czy smakuje mi topinambur czy nie za bardzo, ciągle przeprowadzam eksperymenty kulinarne. Ostatnio lubię go jeść… na surowo. Marchew, bulwę selera, topinambur i jabłko ścieram na tarce na dużych oczkach, wyciskam odrobinę soku z cytryny, mieszam wszystko z kilkoma łyżkami gęstego jogurtu naturalnego i łyżką majonezu. Surówkę przyprawiam solą i pieprzem, posypuję koperkiem i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

topinambur sałatka

W jak wykopki

W październiku kończymy uprawy większości warzyw korzeniowych z przeznaczeniem na tzw. zapasy na zimę. Warzywa dobrze jest wykopywać w słoneczny dzień, zostawiając je na polu do przeschnięcia – wtedy szybciej pozbędziemy się nadmiaru ziemi na bulwach. Najbardziej odporna na temperatury poniżej zera jest pietruszka, więc jeśli szukamy priorytetów  – to warzywo można zostawić na koniec, a zacząć od wykopania buraków. Warzywa wykopujemy przy pomocy wideł ogrodniczych, uważając żeby nie uszkodzić bulw. Warzywa oczyszczamy z ziemi i usuwamy nać. Liście marchewki i pietruszki ukręcamy przy nasadzie zamiast używać noża – unikniemy wtedy przypadkowych uszkodzeń naszych bulw (nożem łatwo skaleczyć warzywo). Pogoda w tym roku trochę pokrzyżowała nam plany, marchew, pietruszkę, selery i pory wykopywaliśmy wykorzystując przerwy w dostawach deszczu z chmur 😉 już na samym początku października.

kiedy wykopać marchewkę

Z jak zielone pomidory

Likwidacja ostatnich pomidorowych krzaków w starej szklarni ujawniła całkiem spory zapas zielonych pomidorów w bardzo dobrej kondycji. Mówiąc „dobra kondycja” mam na myśli owoce nie tknięte żadną chorobą, jędrne, bez pęknięć i uszkodzeń mechanicznych. Pomidory te, pomimo tego że zdążyły złapać koloru, dojrzeją powoli w ciemnej piwnicy. Zamykam je w tekturowym pudełku, zanoszę do piwnicy i sprawdzam co jakiś czas czy nic im się nie dzieje. W takich warunkach dojrzeją i prędzej czy później wylądują na mojej kanapce.

zielone pomidory jesień

zielone pomidory dojrzewanie

Do zobaczenia w listopadzie!


Jeśli chcesz być na bieżąco z obrazkami codziennego życia z Bazy Part Thyme koniecznie obserwuj mój profil na Instagramie: instagram.com/partthyme