Trochę nietradycyjne, za to bardzo aromatyczne grillowanie – szykujcie kijaszki na grilla!

Wprawdzie nie czuję jakoś tego klimatu majówkowego przy prognozach pogody na najbliższe dni, lecz czym byłaby inauguracja maja bez grilla? Ogrzejmy się więc przy ogniu i dymie, a pomoże nam w tym święta trójca: chili, imbir i czosnek, stanowiąca ważne części składowe dwóch propozycji, które warto moim zdaniem dorzucić na ruszt obok (zamiast) tradycyjnej karkówki czy kiełby 🙂 Inspirowałam się lekturą „Barbecue” / Eric Treuille & Birgit Erath.

Szaszłyki z piersi kurczaka w kremowej cytrynowo – kardamonowej marynacie

(potrzebne będą patyki do szaszłyków)

4 piersi z kurczaka

marynata:

sok z 1 cytryny

3 cm świeżego imbiru – zetrzeć na tarce

5 ząbków czosnku – zmiażdżyć

3-4 łuski kardamonu – wydłubać ziarenka, rozetrzeć w moździerzu

pół łyżeczki kuminu – rozetrzeć w moździerzu

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 mała papryczka chili – pokrojona drobno (można dać zamiast niej szczyptę mielonej ostrej papryki)

5 łyżek gęstego jogurtu

czarny pieprz – sporo

sól

dodatkowo – 1 cytryna – pokrojona w ósemki

potrawy na grilla

Manual:

Wszystkie składniki marynaty połączyć, piersi pokroić na kawałki, wrzucić w marynatę i dokładnie wymieszać. Przykryć i wsadzić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Po tym czasie otrzepać kawałki kurczaka z nadmiaru marynaty, nadziać na kijki do szaszłyków przekładając kawałkami cytryny i upiec na grillu.


Pikantne kofty wołowe z miodowo-czosnkową glazurą

(potrzebne będą patyki do szaszłyków)

500 g zmielonej wołowiny

3 cm startego świeżego imbiru

3 ząbki czosnku – zmiażdżyć

1 cebula – zetrzeć na tarce

2 łyżki świeżej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

pół łyżeczki zmielonego kuminu

pół łyżeczki zmielonego kardamonu

spora szczypta soli

spora szczypta pieprzu

 

Na glazurę: (do smarowania podczas grillowania)

1 cm imbiru – zetrzeć na tarce

1 ząbek czosnku – zmiażdżyć

2 łyżeczki miodu płynnego

Połączyć składniki.

potrawy na grilla

Manual:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, podzielić na 8 równych części i formować na patykach do szaszłyków na kształt kiełbasek (łatwiej to robić, gdy posmaruje się dłonie odrobiną oleju – warto mieć pod ręką kubek z odrobiną oleju do nawilżania dłoni). Grillować, obracając co jakiś czas i smarując miodową glazurą.

*Kofty można sobie przygotować dzień wcześniej przed planowanym grillowaniem (przechowywać w lodówce)

A wszystko to można pozakanszać (tak, wiem że nie ma takiego słowa ale powinno być :D) bardzo czosnkowymi ogórkami chili, rocznik 2015

ogórki chili przetwory

kofty z grilla