Jak smakuje dżem z pomidorów? Ciężko go porównać do czegokolwiek warzywnego, może raczej do dżemu z moreli? Nieważne. Jest pycha 🙂 Sama się zdziwiłam, że pomidor może tak smakować, więc jeśli macie pomidorów w nadmiarze, warto przypomnieć sobie słowa klasyka There is no spoon, zapomnieć o tym, że z pomidorów normalnie dżemów się nie robi i wyprodukować parę słoiczków tej delicji.

Do sporządzenia marmolady potrzebny będzie duży garnek z grubym dnem (żeby się nie przypaliło), jeszcze większa dawka cierpliwości i drewniana łycha do mieszania.

dżem z pomidorów

SKŁADNIKI:

  • 5 kg pomidorów*
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 2 cytryn
  • szczypta pieprzu

PROCEDURA:

  1. Pomidory pokroić na kawałki (nie obierać ze skórki), wrzucić do gara, zasypać cukrem, zalać wodą i dodać wyciśnięty sok z cytryn.
  2. Gotować na średnim ogniu do czasu aż zacznie bardzo bulgotać.
  3. Zmniejszyć gaz na minimum i stać przy garze, mieszając aż zrobi się dżem (konsystencja ma być taka jak przy najzwyklejszym dżemie – do rozsmarowywania nożem po kanapce).

*Kolor będzie się różnił w zależności od odmiany pomidorów. Do zrobienia swojego dżemu wykorzystałam różne odmiany.

przetwory z pomidorów