zboże

Lipiec już trwa w najlepsze, a ja dalej czekam na lato, takie prawdziwe. Niby sezon ogórkowy w pełni, niby pomidory zaczynają się rumienić, a półki w piwnicy zapełniły się pierwszymi butelkami z porzeczkowym sokiem, ale… no właśnie, gdzie to prawdziwe lato z ciepłymi wieczorami przy ognisku i pachnącą za plecami maciejką? Ech…

Lipiec w kuchni

1. Po pierwsze fasolka szparagowa – długo wyczekiwana. Gdyby ktoś kazał mi wybrać jedno jedyne warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie lata byłaby to właśnie fasolka. Żółtą, klasyczną jemy na bieżąco, a zielona ładnie się mrozi. Zerwaną i umytą fasolkę blanszuję we wrzątku przez 2 minuty, osuszam, dzielę na porcje (w całości oraz pokrojoną – taką do zupy), pakuję do woreczków i zamrażam na zimowe obiady.

fasolka w ogródku

fasolka w ogródku

2. Po drugie – ogórki. 

W tym roku w moim ogródku same premiery. Po raz pierwszy Japanese Suyo Long – ogórek z rodzaju kanapkowych o podłużnym, nieregularnym kształcie i chropowatej skórce – baaardzo smaczny, do tej pory mój ogórkowy ulubieniec. Ten jasny wynalazek obok to odmiana White Wonder – nie tak smaczny jak Suyo, ale za to bardzo wczesny – pierwsze ogórki jakie jedliśmy w tym roku to właśnie te albinosy. W dyskusji na Instagramie (przy okazji zapraszam do obserwowania mojego profilu @partthyme) pojawiły się głosy, że jest gorzki w smaku. Natychmiast poczyniłam eksperymenty w konsumpcji White Wonder w różnych formach i oto moje spostrzeżenia – ma gorzkawy posmak tylko, gdy obierzesz go ze skórki. Zwykle nie obieram ogórków ani do sałatek, ani na kanapki dlatego nie stanowi to dla mnie problemu. Za to nie polecam ich do kiszenia – wrzuciłam kilka do słoika z gruntowymi małosolnymi i tu różnica pomiędzy odmianami była odczuwalna – lekki posmak goryczki albinosów zaburzał harmonię delektowania się letnim małosolnym 😉

ogórki w ogrodzie

I tak przeszliśmy do esencji letniego sezonu na wsi – ogórków gruntowych, bez których żaden wiejski ogródek nie jest kompletny. W tym roku postawiłam na dwie odmiany, które miały wykazywać wysoką odporność na większość chorób nękających te warzywa, głównie na mączniaka, zmorę ogrodników. I jestem bardzo zadowolona z tej decyzji, bo sezon ogórkowy w pełni, przetwory się robią, a ja nadal mam na polu ogórki zielone jak trawa, bez jakichkolwiek zmian chorobowych na liściach czy owocach, a co najważniejsze – moje ogórki są wyhodowane bez konieczności użycia środków ochrony roślin, a to wielki luksus jest!

ogórki przetwory

poletko ogórkowe 

Jak zrobić idealne małosolne?

Co robić z nadmiarem ogórków? Zapasy na zimę! Pod tym linkiem znajdziesz moje ulubione przepisy na przetwory z ogórków: sezon ogórkowy – przepisy na przetwory  Przypomnę też ubiegłoroczny poradnik o tym jak kupować ogórki, jeśli nie posiadasz ogródka oraz klasyczny przepis na kiszone ogórki. Poradnik przeczytasz tutaj: Jak ukisić ogórki?

przepis na ogórki małosolne

jak zrobić kiszone ogórki

3. Po trzecie – pomidory. W tym roku wszystko mi rośnie z opóźnieniem, tak też jest z pomidorami. W oczekiwaniu na plony, dla potrzebujących wklejam link do posta o pielęgnacji tych warzyw: pomidorowelove – cz.2 pielegnacja-pomidorow.


Przy okazji – ulewne deszcze i niska temperatura sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Najpopularniejszą chorobą wśród pomidorów jest zaraza ziemniaka, która potrafi uczynić spore spustoszenie w naszych uprawach w krótkim czasie. Czy wiesz, że możesz sprawdzić aktualne ryzyko występowania zarazy (a także innych chorób roślin) w Twojej okolicy? Pod tym linkiem: piorin.gov.pl wybierasz województwo, następnie powiat i przechodzisz do aktualnej mapy zagrożeń chorobami w Twojej okolicy. Jeśli widzisz, że na samym dole przy ziemniaku wyświetla się zaraza ziemniaka – komunikat aktywny oznacza to, że paskudztwo szaleje nieopodal, a Twoje pomidory są zagrożone chorobą.


pomidor alice dream

pomidor michael pollan

alice's dream pomidor

3. Jak pomidory to i bazylia

W tym roku mam nową odmianę – to bazylia sałatowa – jest większa niż ta zwykła, jeden liść może posłużyć zamiast sałaty w kanapce. Większe liście = więcej bazylii, a co za tym idzie – więcej pesto 🙂 A przepis na pesto znajdziesz w ubiegłorocznym wpisie o zastosowaniu bazylii i jej właściwościach.

bazylia sałatowa

4. Groszek i bób

Pochwalę się, bo dawno taki ładny się nie udał, ani jeden ani drugi. Nawet mszyce odpuściły więc nie muszę się dzielić plonami z żadnymi intruzami.

groszek w ogródku

bob przepisy5. Kapucha

Żyjątka ogródkożerne odpuściły bobowi albowiem zobaczyły kapustę, wredne małpy. W tym roku mam dwie piękne odmiany kapusty, takiej „na teraz”, ale niestety często są one odwiedzane przez szkodniki, które uczepiły się ich jak rzep psiego ogona. Kapustę do kiszenia jesienią kupię gdzieś na wsi, nie miałam już miejsca na większą uprawę kapustnych. Z tej samej bandy, oprócz kapusty rosną jeszcze brokuły gałązkowe i rozsada jarmużu, którą na dniach zamierzam wysadzić do gruntu.

kapusta w ogrodzie

kapusta kalibos

jak uprawiać kapustę

gołąbki bez zawijania

Szukając niedawno przepisu na smaczną utylizację nadmiaru botwiny, natrafiłam na przepis, który po lekkiej modyfikacji podbił moje serce (i kubki smakowe), więc postanowiłam się podzielić: gołąbki bez zawijania. Fenomen polega na tym, że nie tracisz czasu na kombinowanie z zawijaniem farszu w liście kapusty, a smak potrawy i tak jest „gołąbkowy”, poza tym potrawę możesz modyfikować dowolnie, używając różnego rodzaju kaszy, możesz zamienić ją na ryż, wywalić z przepisu botwinę, jeśli nie masz pod ręką lub przyprawić inaczej za każdym razem. Osobiście piekłam je trochę dłużej niż w przepisie, bo 25 minut dla zapiekania potrawy z mięsem wydawało mi się zbyt krótko, no ale każdy ma swoje widzimisię 😉

6. Dyniowate

Rosną sobie, owocują i nie wymagają praktycznie żadnej opieki. Nawet nie podlewam, tyle deszczu mamy ostatnio… Z dyniowatych jadalna jest na razie tylko cukinia. Z patisonów w tym roku zrezygnowałam oszczędzając miejsce na nowe odmiany dyni.

slow life

7. Owoce sezonowe

Po truskawkach zostało tylko wspomnienie i kilka marnych słoiczków konfitury. Trwa sezon na agrest i porzeczkę. Na krzakach nieśmiało łapią kolor borówki.

dżem z agrestu

porzeczki ogród

porzeczki przetwory

Lipiec w ogrodzie – lista zadań

szklarnia na wsi

1. Suszenie ziół.

Latem warto zrobić zapasy przypraw, z których będziemy korzystać zimą. Takie samodzielnie ususzone zioła maja intensywniejszy aromat niż paczkowane sklepowe, więc jeśli masz nadmiar świeżych ziół w ogrodzie, warto przeczytać mój post o suszeniu ziół.

majeranek zioła w ogródku
2. Przygotowujemy i wysadzamy do gruntu rozsady późnych warzyw tj. jarmuż, cykoria, późna kalarepka. W dalszym ciągu możemy hodować również sałatę.
3. Gdy skórka będzie cienka niczym pergamin, a łodyga robi się wiotka… to nie żadne zaklęcie, tylko info o tym kiedy zebrać z pola czosnek. To już ostatni dzwonek na wykopanie czosnku, więc spiesz się, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Tutaj przeczytasz jak się do tego zabrać: Jak i kiedy wykopać czosnek

kiedy wykopać czosnek

jak uprawiać czosnek

moje tegoroczne zbiory

kiedy wykopać czosnek

I takim pachnącym akcentem zakończę dzisiejszy wpis. Tym, którzy korzystają z fejsa, a jeszcze nie wiedzą o tym, że działa tam tajna supergrupa pod wezwaniem Ogród, hamak, letnia kuchnia”, polecam niezwłoczne zapisanie się do niej, celem codziennych pogadanek o ogródkach, wymianie przepisów na wykorzystanie plonów i ogólnym paplaniu o rzeczach przyjemnych i głównie roślinnych. Przybywajcie!

ogród hamak letnia kuchnia

 

  • Łucja Maria

    Wow, jestem bardzo ciekawa tych brokułów. W Lublinie w żadnym sklepie jeszcze nie widziałam

    • Sama jestem ciekawa, do tej pory widziałam je tylko w słonecznej Italii 😀 Ciekawe czy mi się udadzą w gruncie…

  • Same pyszności! Aż cieżko stwierdzić co się lubi najbardziej 🙂

    • Dokładnie, latem zawsze jest dylemat – czy zjeść fasolkę, czy bób, czy może młode ziemniaki? Sałatę czy raczej mizerię? 😉