kalarepa

Kalarepa – królowa czerwca

Niepozorna, niedoceniana i niezwykle wielofunkcyjna w kuchni. Można ją faszerować ryżem i zapiekać, chrupać na surowo, przyrządzać zupę krem, kisić oraz montować surówki. Jadłonomia robi z kalarepy wegańskie curry, a Magda Gessler przyrządza kalarepową mizerię. Ja uwielbiam kalarepkę wymieszaną z jabłkiem i ziarnem słonecznika w formie surówki. Przepis na prostą surówkę znajdziesz w dalszej części dzisiejszego wpisu, a na początek parę słów o uprawie.

Uprawa – jak wyhodować kalarepkę w ogródku.

Od kilku lat to obowiązkowa pozycja na grządce w moim ogródku. W zasadzie powinnam napisać tak: biorę gotową rozsadę od pani Jadzi, z którą co roku wymieniam się sadzonkami, nasionami i spostrzeżeniami o rozmaitych uprawach, następnie sadzę darowane sadzonki w ogródku wiosną i czekam na plony. Przeważnie jest to pierwsza połowa czerwca, ale w tym roku zimno było, mróz w maju bla bla bla, więc sami wiecie – przyroda działa z opóźnieniem.
A teraz instruktaż dla tych, co to nie mają takiej pani Jadzi w sąsiedztwie.
Kalarepę, tak jak kapustę czy kalafiora, najlepiej wyhodować z rozsady wczesną wiosną. Gdy rozsada wykształci po 3-4 liście właściwe można wsadzić ją do gruntu, pamiętając o odstępach pomiędzy sadzonkami. W zasadzie poza podlewaniem nic przy niej nie majstruję, jest warzywem raczej łatwym w uprawie. Kalarepkę, tak jak inne kapustne, można też uprawiać na poplon. Nasiona kalarepy na późny zbiór wysiewamy na rozsadę pod koniec czerwca.

kalarepka w ogródku

Poniżej mój ulubiony przepis na wykorzystanie kalarepki – surówka z jabłkiem. Nieskomplikowana, doskonała w swej prostocie. Świeży lubczyk prosto z ogródka pięknie dopełnia smak. Idealna do dań z grilla lub do ziemniaków z kotletem, albo do pieczonego kurczaka.

surówka z kalarepki


Prosta surówka z kalarepki

Składniki:

1 kalarepa
1 jabłko
1 garść pestek słonecznika
mały pęczek świeżego lubczyku
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny

Manual:

1. Kalarepkę i jabłko zetrzeć na tarce (grube oczka). Skropić sokiem z cytryny.
2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, lubczyk drobno posiekać – dodać do kalarepy i jabłka.
3. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem.
4. Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić w lodówce.


 

surówka z kalarepki

Smacznego kalarepowania! 😉

 

 

 

  • Jem najczęściej na surowo, ale chyba pora poeksperymentować bardziej z kalarepą 😉

    • Mi też najbardziej w surówkach 😉